IMG_20200617_163826_292.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Like yllätti minut keväällä kahdella ennakkokappaleella. Niistä ensimmäisen, Carmen Molan Verimorsiamen, luin pari viikkoa sitten, ja nyt otin lukuun toisen, Helen Monks Takharin esikoisromaanin Kaikki mitä halusit. Helen Monks Takharin psykologinen trilleri on myyty jo käsikirjoituksen pohjalta useisiin maihin, ja kirjasta on tekeillä tv-sovitus.

Kirjan päähenkilö Katherine on omalla työllään raivannut tiensä lontoolaisen Leadership-lehden päätoimittajaksi. Nelikymppinen Katherine halveksii nuoria, mutta parikymppisessä Lilyssä hän näkee jotain samaa kuin itsessään nuorena. Lily sattuu myös olemaan lehden uuden pomon siskontyttö, ja hän aloittaa harjoittelijana lehden toimituksessa.

Lukijalle paljastetaan heti kirjan alussa, että eihän tässä Katherinen kannalta hyvin tule käymään. Energinen Lily laittaa toimituksessa tuulemaan, hän kehittää lehteä parempaan suuntaan ja saa hiljalleen kaikki puolelleen. Katherine astuu jokaiseen Lilyn asettamaan ansaan, ja pian Lily on luikerrellut salakavalasti Katherinen elämään. Katherine menettää työnsä, kotinsa ja miehensä.

Helen Monks Takharin esikoisromaani ei ollut minulle mikään helppo kirja. En tiedä, ovatko aurinkoiset hellepäivät pehmittäneet päätäni, mutta kerronta tuntuu harmillisen poukkoilevalta. Henkilöhahmot tylsiltä ja tympeiltä. Kliseistä, pitkäveteistä, hidastempoista. Mutta päätin antaa kirjalle mahdollisuuden.

Olen lähempänä Katherinen kuin Lilyn ikää, mutta en yhtään pidä kirjassa esitetystä vahvasta vastakkainasettelusta. Parikymppisten itsevarmuutta, tarmokkuutta ja nuorekkuutta väheksytään, nelikymppisten sisukkuus ja pätevyys nostetaan jalustalle. Kirjassa myös viljellään nuoruuteen liittyen lukuisia ikävän stereotyyppisiä ajatuksia. Nuoret saavat muka kaiken ihan liian helpolla, kun taas vanhempi sukupolvi on joutunut tekemään lujasti töitä asemansa eteen. Halventavasti lumihiutaleiksi kutsutaan 2010-luvulla aikuistunutta sukupolvea, jota pidetään heikompana ja herkempänä kuin aiempia sukupolvia. Ärsyttävää! Tarinan edetessä onneksi käy selväksi, että parikymppisistä nuorista aikuisista on vaikka mihin. Eivätkä nelikymppiset ole niin tolloja kuin nuoremmat kuvittelevat.

Vihasin myös kirjan miehiä. Jokainen on välittömästi ihan lääpällään nähdessään kauniin nuoren naisen. Jokainen on saman tien valmis hyppäämään sänkyyn ja heittämään entisen elämänsä romukoppaan. Aivottomia idiootteja joita nuori nainen voi pyöritellä ihan miten tahtoo. Ja niin parikymppinen Lily myös pyörittää.

Helen Monks Takharin esikoisromaanissa vilisee monia synkkiä aiheita. Masennusta, alkoholismia. Äidittömyyttä, yksinäisyyttä. Ahdistelua, hyväksikäyttöä. Petollisuutta, katkeruutta. Henkilöhahmot ovat onnettomia, haaveilevat jostain paremmasta.

Kaikki mitä halusit on romaani, jolle minä lämpesin hitaasti. Hiljalleen huomasin olevani koukussa, vaikka henkilöhahmot ovat ikäviä ja kliseisyydet ärsyttäviä. Psykologinen trilleri etenee ennalta arvattavia polkuja, mutta onneksi tarjolla on myös yllätyksiä. Mitä oikein on tapahtunut Lilyn menneisyydessä ja kuka Ruth on? Miksi Lily kantaa kaunaa Katherinelle?

Helen Monks Takharin psykologinen trilleri Kaikki mitä halusit ei ihan ollut minun makuuni, mutta ei tämä myöskään umpisurkea ole. Mikäli kirjan aihe kiinnostaa eivätkä stereotypiat ja latteudet ärsytä, suosittelen kokeilemaan. Ja trillerin loppu on paljon alkua parempi.

Kiitokset arvostelukappaleesta Like Kustannukselle!
Kirja tulee kauppoihin myyntiin nyt juhannusviikolla.

Englanninkielinen alkuteos Precious You, 2020.
Suomentanut Kirsi Luoma.
Kustantaja Like, 2020. 352 sivua.