IMG_20200603_173742_174.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ruotsalaiskirjailija Emelie Scheppin uran alku on huikea tuhkimotarina. Yksikään kustantamo ei huolinut hänen käsikirjoitustaan, mutta Schepp ei antanut periksi vaan päätti julkaista esikoisdekkarinsa omakustanteena. Kun kirjaa sitten myytiin kymmeniä tuhansia kappaleita, lopulta kiinnostus heräsi myös isossa kustantamossa. Nyt syyttäjä Jana Berzeliuksesta kertova sarja on niittänyt ylistäviä arvioita monessa maassa, ja kirjojen pohjalta on tekeillä televisiosarja. Schepp on äänestetty Ruotsissa vuoden dekkarikirjailijaksi kolmena vuotena peräkkäin, vuosina 2016, 2017 ja 2018. Jaakko kulta on sarjan viides osa, ja se on saanut Ruotsin Adlibris-palkinnon vuonna 2019.

Syyttäjä Jana Berzelius saa tällä kertaa johdettavakseen merenneitojen tapauksen esitutkinnan. Norrköpingissa kaupungin läpi kulkevasta Motalanvirrasta on löytynyt parissa päivässä kaksi kuollutta naista. Molemmat aivan kuin merenneitoja, jalat yhteen ommeltuina.

Ja, kuten sarjan aiempien osien perusteella voi aavistaa, menneisyys ei tälläkään kertaa jätä Jana Berzeliusta rauhaan. Janan vanha vihollinen Danilo Peña on tuomittu oikeuspsykiatriseen sairaalaan suljetulle osastolle. Samalla osastolla on myös Simon Norell, joka vaikuttaisi jotenkin liittyvän joesta löytyneiden murhattujen merenneitojen tapaukseen.

Emelie Scheppin Jaakko kulta on dekkari, jota ei todellakaan malttaisi laskea käsistään. Juoni rullailee eteenpäin sujuvasti. Vaikka lukija hoksaa monta asiaa ennen poliiseja, Schepp tarjoilee myös lukuisia yllätyksiä ja lukijan mielenkiinto pysyy hyvin yllä. Loppua kohden jännitys tiivistyy ja sivut suorastaan lensivät eteenpäin, kun halusin tietää miten kaikki oikein ratkeaa. Ja millaisen lopun Schepp onkaan kirjalleen kirjoittanut!

Rikosjuonen rinnalla henkilöhahmot elävät omaa elämäänsä ja tuovat dekkariin miellyttävää monitahoisuutta. Henkilöhahmot ovat aiempaa mukavampia, terävimmät särmät tuntuvat hioutuneen pois. Syyttäjä Jana Berzelius on helpommin lähestyttävä eikä vaikuta enää yhtä jääkylmältä. Rikoskomisario Mia Bolander ei ole aivan niin itsekeskeinen ja ahne narttu kuin edellisissä kirjoissa. Ja jopa kammottavan julma Danilo Peña vaikuttaa inhimillisemmältä. Schepp ei kuitenkaan ole lähtenyt liikaa lällyilemään, vaan henkilöhahmoista löytyy yhä se synkempi, pimeämpi puoli.

Mikäli olet jostain kumman syystä onnistunut missaamaan Emelie Scheppin loistavan Jana Berzelius -dekkarisarjan, suosittelen tutustumaan sarjaan heti tänä kesänä. Kiinnostavat rikostapaukset, kehittyvät henkilöhahmot, tiukat tilanteet ja yllättävät juonenkäänteet takaavat sen, että Scheppin seurassa ei käy aika pitkäksi. Ahmittavan hyviä dekkareita!

Kiitos arvostelukappaleesta HarperCollinsille!

Ruotsinkielinen alkuteos Broder Jakob, 2019.
Suomennos Meri Ala-Tauriala.
Kustantaja HarperCollins, 2020. 414 sivua.

CollageMaker_20200603_142045125.jpg

Suomennetut Jana Berzelius -dekkarit:
1. Ikuisesti merkitty (Märkta för livet 2013, suomennettu 2017)
2. Valkoiset jäljet (Vita spår 2015, suomennettu 2017)
3. Hidas kuolema (Prio ett 2016, suomennettu 2018)
4. Kadonnut poika (Pappas pojke 2017, suomennettu 2019)
5. Jaakko kulta (Broder Jakob 2019, suomennettu 2020)