IMG_20200601_181406_093.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Like yllätti minut muutama viikko sitten parilla ennakkokappaleella. Niistä ensimmäiseksi otin luettavakseni tämän espanjalaisen Carmen Molan Verimorsiamen, joka käynnistää komisario Elena Blancosta kertovan kirjasarjan. Carmen Mola on salanimi, jonka takana piilottelee Madridissa asuva salaperäinen kirjailija. Hänen dekkarinsa ovat ehtineet kerätä ylistäviä arvioita muutamassa maassa, ja kirjojen pohjalta on tekeillä televisiosarja.

Verimorsian lähtee rajusti käyntiin, kun polttareitaan juhlinut nuori nainen murhataan. Tapaus muistuttaa suuresti muutaman vuoden takaista murhaa. Nopeasti poliiseille selviää, että tapauksilla on kuin onkin yhteys. Seitsemän vuotta sitten murhattu nainen ja tämä tuore uhri olivat siskoksia. Ja molempien kuolinsyy on sama. Kalloon on porattu pieniä reikiä ja toukat ovat syöneet aivot.

Dekkarin päähenkilönä häärii komisario Elena Blanco, joka työskentelee tapausanalyysiryhmän päällikkönä Madridissa. Tapausanalyysiryhmä on erikoisosasto, joka siivoaa muiden poliisien aiheuttamat sotkut ja ottaa hoitaakseen kaikkein mutkikkaimmat tapaukset. Ryhmän jäsenet ovat hitsautuneet yhteen, kaikki puhaltavat samaan hiileen, mutta yllättäen Elena päättää ottaa ryhmään mukaan uuden poliisin. Kammottavan murhatutkinnan edetessä ryhmän uusi jäsen laittaa kapuloita rattaisiin. Elenalla on täysi työ pitää ryhmänsä ruodussa ja tutkinnan langat järjestyksessä.

Hyvän dekkarin tavoin Verimorsian ei keskity pelkästään poliisien työkuvioihin, vaan Elena Blancolla on myös oma yksityiselämänsä ja omat henkilökohtaiset murheensa. Lähes viisikymppinen Elena Blanco suree vuosia sitten kadonnutta pientä poikaansa ja yrittää lääkitä pahaan oloaan grappalla ja seksillä. Elena on jossain määrin stereotyyppinen dekkarihahmo, tyypillinen ongelmainen poliisi, mutta onneksi hänen persoonallisuuteensa väriä tuovat pienet pikantit yksityiskohdat. Elena ajelee punaisella Lada Nivalla ja laulaa mielellään karaokessa Mina Mazzinia.

Carmen Molan Verimorsian on varsin sujuvasti kirjoitettu ja viihdyttävä dekkari. Monitahoinen juoni koukuttaa, yllättää, kauhistuttaa. Lyhyitä lukuja tulee ahmittua vauhdilla toisensa perään ja yhtäkkiä kirja onkin jo luettu kokonaan. Loppu hätkähdyttää.

Painan ehdottomasti mieleeni Carmen Molan nimen ja haluan toistekin lukea espanjalaiskomisario Elena Blancosta sekä hänen ryhmästään. Verimorsian on erinomainen aloitus uudelle trillerisarjalle!

Kiitokset arvostelukappaleesta Like Kustannukselle!

Espanjankielinen alkuteos La novia gitana, 2018.
Suomentanut Einari Aaltonen.
Kustantaja Like, 2020. 374 sivua.