IMG_20200430_184450_600.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

He kävivät läpi joka ikisen talon, jokaisen mökin ja huvilan, mutta eivät löytäneet yhtään ketään. Ihan kuin jokainen Silvertjärnin 887 asukkaasta olisi haihtunut savuna ilmaan. Ovet ammottivat levällään. Ikkunat olivat raollaan. Joki virtasi rauhallisena järveen. Ja kylä oli autiona.

Elokuussa 1959 ruotsalaisen Silvertjärnin kaivoskylän asukkaat katosivat jäljettömiin. Jäljelle jäi vain keskustorin pylvääseen sidottu naisen ruumis ja koulurakennuksessa yksinään itkevä vauva. Kuinka satoja kyläläisiä voi yhtäkkiä kadota? Mitä ihmettä Silvertjärnissä oikein tapahtui?

Vuonna 2019 Alice on isoäitinsä tarinoita kuunnellessaan kiinnostunut Silvertjärnin mysteeristä. Alice haluaa kiihkeästi kuvata kylässä dokumenttielokuvan. Hän matkustaa pienen tiiminsä kanssa muutamaksi päiväksi kolkkoon Silvertjärniin, tutustuakseen paikkaan ja suunnitellakseen dokumentin kuvaamista.

Viimeiset kuusikymmentä vuotta Silvertjärn on ollut asumaton ja hylätty autiokylä. Ja pian kuvausryhmä joutuu huomaamaan, etteivät hekään ole tervetulleita Silvertjärniin.

Me emme ole täällä yksin.
En pysty käsittelemään ajatusta siitä, että Silvertjärn, minun autio, hylätty kyläni, ei olisi sittenkään täysin hylätty. Että jokin on odottanut meitä täällä.

Camilla Sten (s. 1992) on Sandhamn-dekkareistaan tunnetuksi tulleen Viveca Stenin tytär. Psykologiaa opiskeleva Camilla on kirjoittanut äitinsä kanssa Synkät vedet -trillerisarjan nuorille, mutta lisäksi Camilla on kirjoittanut kaksi romaania, joista Kadonnut kylä on ensimmäinen suomeksi julkaistu.

Camilla Stenin Kadonnut kylä koukutti minut heti prologin myötä. Kyläläiset ovat kadonneet jäljettömiin, jäljelle on jäänyt vain kuoliaaksi kivitetty nainen ja itkevä vauva. Miten kiinnostava alkuasetelma! Ja kun Alicen kuvausryhmä saapuu autioituneeseen kylään ja heille alkaa tapahtua kaikenlaista outoa, kirja vangitsi minut täysin. Tätä oli vain pakko ahmia eteenpäin!

Miinuksena mainittakoon, että Kadonneen kylän henkilöhahmoista välittyy epämiellyttävä ja lapsellinen mielikuva, joka latisti lukukokemustani. Useasti he toimivat uskomattoman typerästi, naiivilla tavalla, hetken mielijohteesta, vaaroista välittämättä. Henkilöistä on hankalaa saada otetta, he vaikuttavat ikäistään nuoremmilta eikä heissä ole tarpeeksi syvyyttä. Silvertjärnin kylän mysteeri vei minut kuitenkin niin mukanaan, että välillä unohdin äimistellä henkilöhahmojen toimintaa ja uppouduin vain tarinaan. Ja mikäli Alice ja hänen kuvausryhmänsä olisi aina toiminut fiksusti, ei tästä olisi syntynyt näin jännittävää romaania.

Camilla Stenin Kadonnut kylä on erittäin koukuttava kauhujännäri, jota en ajoittaisesta harmituksestani huolimatta malttanut laskea käsistäni. Romaani jonka pohjalta voisi mielestäni tehdä televisiosarjan tai elokuvan. Lopussa langanpäät solmitaan yhteen ja Silvertjärnin mysteeri ratkeaa, joten lukija pääsee nauttimaan tyydyttävästä, joskin epäuskottavasta, loppuratkaisusta.

Camilla Stenin Kadonnut kylä ilmestyy 5.5.2020.
Kiitokset kirjan ennakkokappaleesta Bazarille!

Ruotsinkielinen alkuteos Staden, 2019.
Suomentanut Jänis Louhivuori ja Risto K. Träff.
Kustantaja Bazar, 2020. 447 sivua.