IMG_20200330_200221_183.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Alex toivoi, että kaikki kääntyisi parhain päin. Joka tapauksessa oli liian myöhäistä ruveta epäilemään. He olivat täällä. Ja se oli upeaa. Tai ainakin siitä tulisi upeaa. (s. 20)

Kaksi 18-vuotiasta brittityttöä, Alex ja Rosie, ovat reppureissaamassa Thaimaassa. Matka on Alexin unelmien täyttymys, mutta perillä asiat alkavat mennä pieleen. Ja kun heidän vanhempansa eivät kuule tytöistä pihaustakaan moneen päivään, he huolestuvat. Mitä ihmettä tytöille oikein on tapahtunut Bangkokissa?

Tapauksesta tulee iso uutinen. Toimittaja Kate Waters matkustaa paikan päälle Bangkokiin selvittelemään tapausta ja kirjoittamaan sydäntäsärkevää juttua tytöistä. Samalla Kate toivoo löytävänsä poikansa Jaken, jota on viettänyt viimeiset kaksi vuotta Kaakkois-Aasiassa.

Taksissa matkalla lentokentälle istun ääneti, katselen puhelimestani Jaken valokuvaa ja kuvittelen, kuinka hän yllättyy kun ilmestyn hänen luonnonsuojeluprojektinsa työmaalle. Sikäli kuin löydän hänen luonnonsuojeluprojektinsa. Sen huolen pyyhkäisen kuitenkin syrjään. Keskityn ajattelemaan, kuinka hän nauraa ja minä itken kun näemme toisemme. Toivon että siitä tulee sellaista. (s. 102)

Fiona Bartonin kaksi edellistä psykologista trilleriä, Leski ja Lapsi, noudattivat jossain määrin samanlaista kaavaa. Molempien kirjojen keskiössä oli lapsi. Myös tuorein suomennettu romaani Epäilty liittyy lapsiin vaikkakin tällä kertaa jo täysikäisiin. Ja myös Epäillyssä on useampia kertojaääniä, joista yksi on tuttu toimittaja Kate Waters.

Leski on kenties yhä suosikkini Fiona Bartonin suomennetuista romaaneista, mutta Epäiltykin koukutti tiukasti. Epäilty on taidokkaasti punottu jännäri, jonka seuraan on helppo jumittautua. Lyhyet luvut saavat ahmimaan sivun toisensa jälkeen, eikä kirja jätä rauhaan ennen kuin viimeinenkin sivu on luettu. Juonenkäänteet onnistuivat aidosti yllättämään minut, eikä loppuratkaisukaan ole ihan liian ilmeinen. Nautin ja suosittelen!

Kiitokset arvostelukappaleesta Bazar Kustannukselle!

Englanninkielinen alkuteos The Suspect, 2019.
Suomentanut Pirkko Biström.
Kustantaja Bazar, 2020. 462 sivua.