CollageMaker_20200226_223442093.jpg

Vuoden toinen kuukausi on vierähtänyt loppuunsa ja on tullut taas aika koostaa pientä yhteenvetoa kuukauden luetuista ja kuunnelluista kirjoista. Helmikuussa luin kymmenen kirjaa ja kuuntelin kaksi äänikirjaa. Yhteensä kaksitoista kirjaa.

Helmikuussa luin monta hyvää arvostelukappaletta. Kate Atkinsonin Liian kirkas taivas on viides Jackson Brodie -dekkari ja ehdottomasti ansainnut täydet viisi tähteä. Harriet Tycen Veriappelsiini on iljettävä psykologinen trilleri mutta myös ahmittavan hyvä. Stuart Turtonin Evelynin seitsemän kuolemaa on jotain, mitä en ollut koskaan aiemmin lukenut, ja pidin lukemastani. Stephen Kingin Laitos on tuttua Kingiä, erittäin koukuttava ja jännittävä trilleri, helmikuun toinen viiden tähden kirja. Kaikista arvostelukappaleista löydät blogistani totutusti oman postauksensa.

Kuuntelin tammikuussa ekan osan Christina Larssonin dekkarisarjasta, jonka pääosassa on rikoskomisario Ingrid Bergman. Nyt helmikuussa kuuntelin toisen osan Likainen työ (9 h 54 min) ja kolmannen osan Et pääse pakoon (12 h 30 min). Ekan osan kohdalla harmittelin poliisien hidasälyisyyttä, mutta sarja tuntuu onneksi paranevan jokaisen osan myötä. Tutut henkilöhahmot, koukuttavat juonikuviot. Toisessa osassa ihmetellään pakastimista löytyneitä paloiteltuja ruumiinosia. Kolmannessa osassa tutkitaan tilintarkastajan murhaa lumisessa Göteborgissa sekä etsitään vainoajaa. Ihan kelpo dekkarisarja kuunneltavaksi. Suosittelen kuuntelemaan osat järjestyksessä.

Olen viime aikoina lukenut e-kirjana useamman Matti Vuennon tietokirjan. Tammikuussa luin ensin Virukset – Näkymättömät viholliset, joka tutustutti minut tuttujen virusten lisäksi myös tuntemattomampiin ilkiöihin. Virusten jälkeen siirryin isompiin mikrobeihin, bakteereihin, ja luin kirjan Bakteerien planeetta. Ja vedin vielä kolmannenkin Vuennon kirjan, Myrkkyjen maailma. Matti Vuento on biokemian emeritusprofessori, ja vaikka hänen tietokirjojaan mainostetaan kansantajuiseksi, näin maallikolle teksti on paikoitellen turhan vaikeaselkoista. Pinnistellen onnistuin perusasiat ymmärtämään, mutta osan annoin suosiolla mennä yli vajavaisen ymmärrykseni. Opin kuitenkin paljon uutta niin viruksista ja bakteereista kuin myös myrkyistä.

Olen lukenut monia kirjoja liittyen omaan hyvinvointiin, työssä jaksamiseen, kiireen kesyttämiseen ja stressiin. Näistä Sanna Leinon kirja on ehdottomasti parhaimmasta päästä. Stressitohtori – Enemmän itsetuntemusta, vähemmän stressiä ohjaa itsetuntemuksen kautta säätelemään stressiä ja rauhoittamaan mieltä. Vaikka kirjaan on mahdutettu paljon tärkeää asiaa, Leinon teksti on napakkaa, käytännönläheistä ja helppolukuista. Kirja sisältää lukuisia hyviä harjoitteita ja antaa eväitä levollisempaan elämään.

Pakko vielä kehaista John Douglasin ja Mark Olshakerin kirjaa Mindhunter – FBI ja sarjamurhaajan mieli. Kirja julkaistaan suomeksi kahdessa osassa, tämä on ensimmäinen osa. Olen katsonut Netflix-sarjasta molemmat julkaistut tuotantokaudet, ja vaikka sarjasta olen kovasti pitänyt, kirja on kenties jopa vieläkin parempi. Kirjan pohjalta luotu televisiosarja on osaksi ihan fiktiota, mutta kirja perustuu täysin tositapahtumiin. Yhdistelmä John Douglasin muistelmia ja profiloinnin historiaa. Kirjan alkupuolella käydään läpi Douglasin tarinaa, sitä miten hän kiinnostui psykologiasta ja profiloinnista, päätyi FBI:lle hommiin ja lopulta töihin käyttäytymistieteiden yksikköön. Loppupuoli on rankempaa luettavaa, sukellus sarjamurhaajien mieliin. Murhilla ei kuitenkaan mässäillä, vaan kirjassa keskitytään poliisien tutkimuksiin ja sarjamurhaajien profilointiin. Suosittelen Netflixin Mindhunter-sarjasta pitäneille sekä true crime -faneille.

Helmikuun kirjat:
12. 🎧 Christina Larsson: Likainen työ ⭐ 3/5
13. 🎧 Christina Larsson: Et pääse pakoon ⭐ 4/5
14. 📱 Matti Vuento: Bakteerien planeetta ⭐ 3/5
15. 📘 Kate Atkinson: Liian kirkas taivas ⭐ 5/5
16. 📘 Harriet Tyce: Veriappelsiini ⭐ 4/5
17. 📱 Minna Huotilainen & Leeni Peltonen: Uuden ajan muistikirja ⭐ 3/5
18. 📘 Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa ⭐ 4/5
19. 📱 Jussi Pullinen: Mitä meille tapahtui? Näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämme ⭐ 4/5
20. 📱 Matti Vuento: Myrkkyjen maailma ⭐ 3/5
21. 📘 Stephen King: Laitos ⭐ 5/5
22. 📱 Sanna Leino: Stressitohtori – Enemmän itsetuntemusta, vähemmän stressiä ⭐ 4/5
23. 📱 Douglas & Olshaker: Mindhunter – FBI ja sarjamurhaajan mieli ⭐ 4/5

Luetut.netiä voi seurata Facebookissa ja Instagramissa sekä Goodreadsissa.