IMG_20200126_182736_309.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Sain muutama viikko sitten, jo ennen joulua, ennakkokappaleen Ruth Hoganin esikoisromaanista Kadonneiden tavaroiden vartijasta. Kirja ilmestyi suomeksi 16.1.2020. Kirjan mainostetaan olevan rakkaudentäyteinen feel good -romaani parhaaseen brittityyliin.

Kirjan päähenkilö Anthony Peardew asuu jykevässä punatiilisessä Viktorian aikaisessa talossa. Rakastettu menehtyi neljäkymmentä vuotta sitten, ja sen jälkeen Anthony on omistanut elämänsä kadonneille tavaroille. Anthonylla on työhuoneensa hyllyt täynnä muiden ihmisten kadottamia tavaroita, jokaiseen hän on huolellisesti kirjoittanut löytöpäivämäärän ja -paikan sekä pienen saatetekstin. Kirjailija Anthony Peardew on kadonneiden tavaroiden vartija.

Anthonyn, hänen taloudenhoitaja-sihteerinsä Lauran ja puutarhuri Freddyn lisäksi kirjassa on joukko muita henkilöhahmoja, jotka tulevat tarinaan mukaan sattumuksien ja kadonneiden tavaroiden myötä. 1970-luvulta alkaen tutustutaan Euniceen ja tämän työnantajaan. Karvaisia koirakavereitakin kirjassa on useita. Paras hahmo on kuitenkin ihana down-tyttö nimeltä Päivänpaiste.

En kovinkaan usein lue tällaista hyvän mielen viihdekirjallisuutta. Nyt vähän ihmettelen, että miksi en. Jenny Colganin Uusia lukuja ja onnellisia loppuja viihdytti minua erinomaisesti heppoisuudestaan huolimatta, ja tämä Ruth Hoganin Kadonneiden tavaroiden vartija osoittautui vieläkin paremmaksi.

Ruth Hoganin esikoisromaani Kadonneiden tavaroiden vartija ei ole liian siirappista ja ällömakeaa hempeilyä, vaan kirjassa on myös surua ja murhetta, kaipausta ja kuolemaa. Siitä huolimatta kirjasta jää hyväntuulinen fiilis. Paikoitellen ennalta arvattava mutta kätkee sisälleen myös mukavasti yllätyksiä. Kadonneiden tavaroiden vartija on lämminhenkinen, viehättävä ja viihdyttävä romaani.

Erityiskiitos suomentaja Susanna Tuomi-Giddingsille hienosta työstä. Päivänpaisteen sekaisin menneet sanat ja hupsut kömmähdykset on ihailtavan taitavasti käännetty englannista suomeksi.

Kiitokset arvostelukappaleesta Bazarille!

Englanninkielinen alkuteos The Keeper of Lost Things, 2017.
Suomennos Susanna Tuomi-Giddings.
Kustantaja Bazar, 2020. 335 sivua.