J. S. Monroe: Löydä minut

IMG_20180320_175653_494.jpg

J. S. Monroe on brittiläinen toimittaja ja kirjailija, oikealta nimeltään Jon Stock. Hän on työskennellyt muun muassa The Daily Telegraphissa sekä julkaissut omalla nimellään vakoojaromaaneja. Stockin tuorein romaani on salanimellä julkaistu psykologinen trilleri Löydä minut. Kiitos arvostelukappaleesta Tammelle!

Rosan hautajaisista on kulunut viisi vuotta aikaa. Rosan ruumista ei koskaan löydetty, mutta kaikki uskovat Rosan tehneen itsemurhan. Kaikki paitsi Rosan poikaystävä Jar, joka yhä edelleen etsiskelee Rosaa. Ja sitten Jar saa käsiinsä tietokoneen, josta löytyy salattu tiedosto nimeltä Rosan päiväkirja. Ystävänsä avustuksella Jar pääsee lukemaan Rosan tekstejä. Ja pian Jar on entistä varmempi siitä, että Rosa ei ole kuollut.

Koetan olla huomaamaton, ja jos minussa on vielä kauneutta, pidän sen tallessa, kunnes Jar näkee minut. Ja jonain päivänä, isän avulla, levitän jälleen siipeni auringossa.

Joskus kirja ei ole ollenkaan sitä, mitä olen odottanut. Tai no, monitahoisen psykologisen trillerin toki sain, mutta kaupan päälle tuli yllättäen roppakaupalla kauheuksia ja hirveyksiä. En mielestäni ole kaikkein heikkohermoisin lukija, mutta nyt jouduin kirjan loppupuolella hyppimään muutamia kohtia yli. En yksinkertaisesti olisi halunnut altistaa itseäni moisille kauheuksille. Osansa saavat niin ihmiset kuin myös eläimet, eikä kirjailijan kieroutunut mielikuvitus todellakaan päästä lukijaparkoja helpolla.

Mutta mikäli kestää kirjan sisältämät kammottavat raakuudet eikä anna ajoittaisen sekavuudenkaan lannistaa itseään, J. S. Monroen Löydä minut on ihan mainio psykologinen trilleri. Heti alkuasetelma on houkuttelevan herkullinen. Enkä ainakaan minä osannut aavistella juonta etukäteen, vaan piinavan jännittävä trilleri kätkee sisälleen lukuisia yllätyksiä.

Lukijaa kieputetaan ja vatkataan kuin rajussa huvipuistolaitteessa. Piina jatkuu jatkumistaan. Oksennus pyrkii kurkkuun ja silmissä vilisee, mutta keskenkään ei malta hypätä kyydistä pois. Ja jälkikäteen on etova olo ja paha mieli. Vähän kaduttaakin, että menin mukaan tälle ajelulle.

Englanninkielinen alkuteos Find Me, 2017.
Suomentanut Arto Schroderus.
Kustantaja Tammi, 2018. 431 sivua.

3 kommenttia artikkeliin ”J. S. Monroe: Löydä minut

  1. Minäkin sain tästä pyytämättä ennakkokappaleen ja luin tietämättä mitä kauhuja oli odottamassa. Kirjassa olisi saanut olla varoitus niistä ’yksistä jutuista’, sillä olisin hyppinyt ne yli kunnolla, nyt tiedän, missä mentiin! Varmaan yksi vuoden jännittävimmistä, mutta myös rankimmista…’Niitä yksiä juttuja’ oli myös Gillian Flynnin kirjassa Teräviä esineitä ja silloin minulla muuttui ruokavalio. Gillianin kirjassa olisi ollut tosi helppo sivuuttaa se pelottavin, tässä sitä oli laajemmin loppua kohti. Nimimerkki Järkyttynyt, mutta ei täysin paatunut lukija

    • Kiitos kommentistasi! Minä oikeasti toivoisin, että näihin kaikkein kamalimpiin kirjoihin painettaisiin heti kanteen varoitus sisällöstä. Osaisin vältellä näitä. En mielestäni ihan pienistä hätkähdä, mutta tässä oli ihan liikaa… Gillian Flynniä olen lukenut, mutta tuo mainitsemasi Teräviä esineitä on lukematta ja hyvä niin.

      • Ole hyvä<3 Flynnin yhteydessä ilmaisin toiveeni varoituksesta, sillä sain sellaisen kauhun, että…Kertoisin, mutta se joltain sitten spoilaa juonen. Tässä ihan sama: Eli voisin hyvinkin avata auki, mutta sitten tulee tupenrapinat. Silti uskon, että emme ole ainoat, jotka olisimme toivoneet tähän varoitusta. Juu, älä lue Teräviä esineitä! Flynn on hyvä, mutta Teräviä esineitä voi ohittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s