IMG_20171029_125932_564.jpg

Kirjailija Karo Hämäläinen on taas laittanut Facebookissa pystyyn aiemmilta vuosilta tutun marraskuun lukuhaasteen. Ideana on lukea joka päivä vähintään kolmekymmentä sivua kirjallisuutta. Seuraavan päivän lukuannosta ei voi lukea etukäteen, eikä edellisen päivän annosta voi ahmia jälkikäteen. Haasteesta ei kuitenkaan ole tarkoitus ottaa suunnatonta stressiä, vaan ideana on kannustaa ihmisiä lukemaan joka päivä edes sen kolmenkymmenen sivun verran. Tärkeintä on kirjat ja lukeminen.

Olen ilmoittautunut taas mukaan marraskuun lukuhaasteeseen. Laskeskelin lukeneeni tänä vuonna keskimäärin reilut kahdeksankymmentä sivua päivässä, joten minulle pitäisi olla helppo homma lukea kolmekymmentä sivua päivässä. Mutta oman vaikeutensa haasteeseen tuo se, että kirjallisuutta pitäisi lukea ihan joka päivä! Enhän minä jonain päivinä avaa kirjaa ollenkaan, toisina päivinä luen monta sataa sivua.

Aiempina vuosina en ole onnistunut suoriutumaan marraskuun lukuhaasteesta kunnialla. Aina on iskenyt jokin flunssa tai migreeni, joka on vienyt lukuhalut yhdeksi päiväksi. En kuitenkaan ole antanut yhden huonon päivän lannistaa itseäni, vaan olen sen jälkeen palannut haasteen ja lukemisen pariin entistä suuremmalla innolla.

Lisää hankaluuksia haasteeseen tuo se, että tämä on tosiaan aina marraskuussa. Eikä marraskuu ole yhtään minun kuukauteni. Pimeää, mustaa, märkää. Tänään aurinko nousee aamukahdeksan jälkeen ja laskee iltapäivällä neljän jälkeen, mutta päivät lyhentyvät kovaa vauhtia. Olen väsyneempi ja nukun enemmän.

Himolukijoille Karo Hämäläinen on keksinyt progressiivisen lukuhaasteen, jossa sivujen määrää lisätään joka päivä kymmenellä. Marraskuun ensimmäisenä päivänä luetaan kolmekymmentä sivua, toisena päivänä neljäkymmentä, kolmantena viisikymmentä… Joten marraskuun viimeisenä päivänä päivittäinen lukuannos on yli kolmesataa sivua. Huh, siihen en pysty. Koska marraskuu.