wp-1484518338458.jpg

Niin paljon kuin dekkareista pidänkin ja niin kaikkiruokainen kuin dekkarien suhteen olenkin, toisinaan sitä kuitenkin kaipaa luettavakseen jotain aivan muuta. Siispä nyt oli mitä parhain hetki ottaa luettavakseni Minna Rytisalon Lempi. Kuusamolaisen äidinkielenopettajan esikoisromaani on ihastuttanut lukuisia lukijoita, kahminut kirjallisuuspalkintoehdokkuuksia ja herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta. Kiitos arvostelukappaleesta Gummerukselle!

Romaanin ensimmäisenä kertojaäänenä on Pursuojan ujo isäntä Viljami, joka hämmästykseen huomaa kauppiaan kauniin Lempi-tyttären valinneen hänet. Lempi on koulussa vuosia istunut valkolakki eikä ole tottunut huushollaamiseen, joten Viljami palkkaa vaimolleen aputytöksi Ellin. Mutta Viljamin ja Lempin onnea kestää vain muutaman kuukauden. Viljami kutsutaan rintamalle, raskaana oleva Lempi jää kotiin Ellin kanssa. Kun Viljami palaa sodasta, Lempi on kadonnut ja Viljamin sydän särkyy.

Katsoin peilistä, miten sormeni silitti poskeasi ja sitten seurasi huultesi ääriviivoja, ja ilmeesi vakavoitui, silmiisi syttyi tumma hehku, se oli sellaista sinä kesänä ja syksynä, että minä sain sen onnen, jota en voi ajatella enää ikinä. Sen kesän muistaminen raastaa rikki ja repii auki. – Viljami

Toisena puheenvuoron saa Pursuojan taloon piikatytöksi palkattu Elli. Salaa Lempiä halveksiva, salaa Viljamia rakastava. Kun Viljami palaa rintamalta kotiin, Lempi on sopivasti kadonnut jäljettömiin. Elli toivoo pääsevänsä Lempin paikalle, talon emännäksi ja Viljamin vaimoksi. Elli sepittää tarinan, että Lempi olisi lähtenyt saksalaisen matkaan ja jättänyt vastasyntyneen lapsensa Ellin hoteisiin.

Kyllä, minä toivoin kuolemaasi. Rukoilin sitä. Että ota Jumala pois tästä maailmasta tuo kirottu nakku ja kaupunkilaiskekkanokka, sähkövaloon ja radionkuunteluun tottunut kynsienviilaaja ja hienohelmahempuli. Pahinta oli, miten Viljami katsoi sinua palavasti, vaikka olit laiska ja aikaansaamaton, silmän välttäessä palveltavaksi painuva. – Elli

Kolmantena, viimeisenä, oman näkökulmansa tarinaan pääsee kertomaan Lempin kaksoissisar. Sisko seurustelee saksalaisupseerin kanssa, mutta hänenkään rakkaustarinansa ei pääty onnellisesti. Sisko ei usko Lempin karanneen toisen miehen matkaan ja hylänneen lastaan, ja hän päättää yrittää selvittää sisarensa kohtalon.

Sinä olit minun lisänä ja puolikkaani, eikä sellaista sidettä, joka on kohdussa solmittu, katkaise kuolema tai edes vuosikymmenien välimatka. Kun ajattelen kahta ihmisenalkua tunnustelemassa ja kuuntelemassa toisiaan pimeässä, haromassa toisiaan kohti, sydämiä vastatusten – totta kai sinä olet minulle aina. Se, että menetin sinut, on vaikuttanut minun elämässäni kaikkeen. – Sisko

Minna Rytisalon Lempi on kerännyt niin paljon ylistäviä arvioita bloggaajilta ja kriitikoilta, että en keksi romaanista mitään uutta sanottavaa. Mutta oi, miten upea romaani tämä onkaan! Sivuja kirjassa on vain runsas kaksisataa, mutta Lempi ei silti ole mikään kepeä välipala eikä hetkessä hotkaistavaa huttua. Heti ensimmäisten sivujen myötä ymmärsin lukevani taitavasti kirjoitettua, hienoa ja kypsää esikoisromaania.

Tapahtumien keskiössä ja oikeastaan päähenkilönä on Lempi, joka ei kuitenkaan saa romaanissa omaa suunvuoroa, vaan hänet hahmotellaan muiden kertomuksien pohjalta. Romaani sijoittuu vuoden 1944 kieppeille, mutta Lapin sota saa kirjassa vain pienen sivuroolin, ja Lempi on ennen kaikkea traaginen rakkaustarina. Tajunnanvirtamaista ja vaivatonta kerrontaa joka vie mukanaan. Hieno romaani joka varmasti jää mieleen pitkäksi aikaa.

Julkaistu vuonna 2016.
Kustantaja Gummerus. 234 sivua.
Kannen suunnitellut Jenni Noponen.