2016-12-28-18.10.56.jpg.jpg

Olen kymmenisen vuotta sitten lukenut useamman Ian Rankinin rikosromaanin, yhdeksän John Rebus -dekkaria. Sen jälkeen jostain kumman syystä unohdin Ian Rankinin moneksi vuodeksi. Jokin aika sitten sain Blue Moonilta pinon arvostelukappaleita ja ilokseni löysin kirjojen joukosta tämän Rankinin uusimman dekkarin. Miten olinkaan voinut tyystin unohtaa Ian Rankinin?! Kiitos arvostelukappaleesta Blue Moonille!

Rikoskomisario John Rebus on joutunut jäämään eläkkeelle Edinburghin poliisista. Nyt hän työskentelee siviilinä yksikössä, joka tutkii selvittämättömäksi jääneitä törkeitä väkivaltarikoksia. Rebusiin ottaa yhteyttä nainen, joka kertoo 18-vuotiaan tyttärensä kadonneen uudenvuodenaattona 1999. Samalla alueella on myöhemmin kadonnut jäljettömiin muitakin naisia, ja Rebus alkaa tutkia katoamistapauksia yhteistyössä rikoskomisario Siobhan Clarken kanssa. Kadonneiden naisten lisäksi John Rebusia mietityttää sisäisen tutkinnan Malcolm Fox, joka on ottanut Rebusin suurennuslasinsa alle.

Katsoi sitä mistä suunnasta tahansa, Rebus oli ongelma. Siobhan Clarken täytyi tietää se. Hän ei ollut typerä. Poliisimestarinkin olisi pitänyt tietää. Oliko Rebusilla jonkinmoinen ote poliisimestariin – oliko siinä selitys? Jotakin haudattuna arkistoihin? Ja ehkä oli ote myös rikoskomisario Clarkeen – ote joka oli jäänyt Foxilta huomaamatta, niin huolellinen kuin hän olikin.

Ian Rankinin Toisen miehen haudassa on jo kahdeksastoista John Rebus -rikosromaani. Ja ensimmäinen jossa sympaattinen Rebus on eläkkeellä rikoskomisarion virasta, vaikka eihän John Rebus malta viettää leppoisia eläkepäiviä eikä pysytellä pois poliisilaitokselta. Kirjan tunnelma on silti varsin rauhallinen, eikä taitava kirjailija Ian Rankin sorru tarpeettomaan hötkyilyyn. Kerronta on sujuvaa, huumoria pilkahtelee ilahduttavasti, rikostutkinta on uskottavaa.

Ian Rankinin John Rebus -sarja pitää sisällään laadukkaita perusdekkareita. Näitä lukee mielellään ja näiden parissa viihtyy hyvin. Rankin ei tarjoile lukijoilleen yltiömäistä mäiskettä, ei hurjaa kilpajuoksua aikaa vastaan, ei hillittömiä ammuskelukohtauksia. Eikä tarvitsekaan. Luen erittäin mielelläni välillä tällaisia perinteisiä brittidekkareita, vanhaa kunnon poliisitutkintaa, ilman psykologista jännitystä ja hiipivää kauhua.

Englanninkielinen alkuteos Standing in Another Man’s Grave, 2012.
Suomentanut Ulla Ekman-Salokangas. Kustantaja Blue Moon, 2016. 400 sivua.