img_20161205_112312.jpg

Markus Ahonen on työskennellyt niin toimittajana kuin myös päätoimittajana, televisiokäsikirjoittajana ja kirjailijana. Nykyisin Ahonen asustaa Irlannissa. Olen aikaisemmin lukenut kaksi Ahosen koukuttavaa dekkaria, Meduusan ja Jäljet, joista kumpainenkin tarjosi lyhyitä lukuja, iskevää kerrontaa ja jännittäviä juonenkäänteitä. Sydämenmurskajaiset on neljäs Isaksson-dekkari. Kiitos arvostelukappaleesta WSOY:lle!

Poika pysähtyi paikkaan, jossa jalat eivät enää ulottuneet pohjaan. Hän kääntyi kellumaan selälleen tähtiä katsomaan. Taivas oli tuon pienen lyhyen hetken tumma kuin mustasta sametista levitetty verho. Tähdet tuikkivat sen läpi kuin olisivat nekin halunneet viestittää rakkauden kaikkivoipaisuutta.
Hän oli yksin.
Niin hän luuli.

Kesäkuussa 1987. Rippileirillä 15-vuotias poika ihastuu palavasti tyttöön. Siroon keijukaiseen, jolla on lainehtivat hiukset, välkähtelevät iloiset silmät, kaunis hymy ja pehmeän ystävällinen ääni. Ensirakkauden huumaa. Aluksi varovaisia vilkuiluja, sitten käsi sujahtaa käteen, suloinen ensisuudelma ja kaksi onnesta pamppailevaa sydäntä. Mutta suhde katkeaa väkivaltaisesti, kun poika hukkuu yöunilla.

Heinäkuussa 2015. Karl Bellman, entiseltä nimeltään Kalle Kelloniemi, on varakas 43-vuotias monialamies. Hän on tehnyt menestyksekkään uran ulkomailla muun muassa elokuvatuottajana, kirjankustantajana, musiikkibisneksessä ja mainosalalla. Nykyisin Irlannissa asuva Bellman palaa vuosien tauon jälkeen Helsinkiin ja kohtaa loppunsa öisellä uintireissulla.

Helsingin poliisilaitoksen väkivaltaosaston rikosylikonstaapeli Markku Isaksson törmää liian moniin yhteensattumiin ja liian samankaltaisiin epäilyttäviin kuolemantapauksiin. Yhtäkkiä Isaksson huomaa selvittelevänsä monimutkaista murhasarjaa, joka on saanut alkunsa vuoden 1987 rippileiriltä. Mutta voiko rakkauden voima päihittää kuoleman?

Mitä sinä tekisit, jos maa olisi vajoamassa alta, kaikki tiet tukittu, istuisit itseksesi kellarissa, verstaassa, työhuoneessa, koneesi ääressä luonnostelemassa suunnitelmiasi. Miettimässä tulevaisuuttasi läheistesi kanssa. Piirtämällä katkoviivalla unelmiasi tulevien vuosien kalentereihin? Odottamassa kynää, jotta voisit piirtää vahvat viivat. Kynää, jota et koskaan saisi, sillä sinulla on sisälläsi musta pallo, josta et pääse eroon.
Mitä sinä silloin tekisit?
Ehkä joku on jo ovesi takana odottamassa. Kyselee ja tietää, vaikka kasvot eivät mitään paljastaisikaan. Yrität lukea niistä jotain, mutta et voi.
Musta pallo painautuu sisimpääsi yhä lujemmin ja muuttuu raskaammaksi.
Kunnes se murskaa sinut.

Sydämenmurskajaiset on kunnianhimoinen rikosromaani. Enemmän kuin pelkkä dekkari. Erilaisia teemoja, monitahoisuutta ja henkilöhahmoja on niin paljon, että lopputulos voisi olla pelkkää sekasotkua. Ahonen ei kuitenkaan sotkeennu verkkoihin ja pitää päänsä hienosti pinnalla. Kirjailija antaa lukijoilleen ajattelemisen aihetta, ja dekkarin sävy on ajoittain miellyttävän pohdiskeleva.

Poliisitutkimuksien ohessa seuraillaan vapaata toimittajaa, joka on kuolemaa uhmaten matkustanut yhteen pahimmista sotatoimialueista. Syyriaan. Lähi-idän valtioon jossa rauha on vaihtunut räjähdysten ryskeeseen, oranssina leiskuviin valoihin kaupunkien yllä ja kuolemanrytmiä rummuttaviin ammuksiin. Syyrian tapahtumat tuntuvat aluksi irralliselta langalta päätarinan ohessa, mutta Ahonen kerii langoista moitteettoman kerän ja sovittelee palaset hienosti paikoilleen.

Monitahoisuus, taitavasti rakenneltu juoni, henkilöhahmot ja yllätyksellisyys nostavat Markus Ahosen Sydämenmurskajaiset korkealle tämän vuoden uutuusdekkarien kilvassa. Tässäpä siis oiva joululahjavinkki dekkarifanin pukinkonttiin! Ja kun samaan lahjapakettiin sujauttaa vielä toisen kotimaisen uutuusdekkarin, Antti Tuomaisen Mies joka kuoli, on dekkarifani taatusti jouluaattona onnellinen.

Kaikki ympäröivä menetti viimeisinä hetkinä merkityksensä. Kun edessä oli vain kuolema. Silloin mieltä ei painanut se, paljonko rahaa oli taskussa vaan se, oliko ehtinyt rakastaa riittävästi ja minkälaisella intensiteetillä.

Julkaistu vuonna 2016.
Kustantaja WSOY. 440 sivua.
Kannen ulkoasu Sanna-Reeta Meilahti.