img_20160706_133338.jpg

Mary Kubican esikoisromaani Good Girl – Kunpa tietäisit oli minulla pariinkin otteeseen kirjastosta lainassa, mutta tuo kansainväliseksi menestykseksi ja bestselleriksi mainostettu trilleri on saanut suomalaisissa kirjablogeissa niin murskatuomioita, että Good Girl jäi minulta lopulta kokonaan lukematta. Kubican toinen psykologinen trilleri Pretty Baby – Kuinka pitkälle olet valmis menemään kulkeutui niin ikään kirjastosta kotiini, ja tämän päätin yrittää kesälomallani lukea. Ainahan kirjan voi jättää kesken, jos ei yhtään maistu.

Heidi Wood auttaa köyhiä ja lukutaidottomia hyväntekeväisyysjärjestössä, antaa rahaa kodittomille ja ottaa orpoja kissanpentuja hoiviinsa. Eräänä aamuna Heidin huomio kiinnittyy metroaseman laiturilla kaatosateessa seisovaan teinityttöön, pieni vauva sylissään. Hyväntahtoinen Heidi ei saa kaksikkoa mielestään. Heidin aviomies ja tytär kauhistuvat, kun Heidi päättää tuoda heidän kotiinsa haisevan kuusitoistavuotiaan Willow-tytön ja tämän neljän kuukauden ikäisen vauvan. Seuraavat päivät Heidi keskittyy pitämään huolta tytöstä ja vauvasta. Hiljalleen vihjeitä tytön menneisyydestä alkaa paljastua. Mutta kuinka pitkälle Heidi on valmis menemään auttaakseen tuntematonta?

Pretty Babyn tarinaa seurataan monesta eri näkökulmasta. Heidi Woodin lisäksi ääneen pääsevät myös Heidin aviomies Chris sekä teiniäiti Willow. Lukijalle paljastetaan jo kirjan alkupuolella, että jokin menee pahasti pieleen, jotain kamalaa on tapahtunut ja/tai tulee tapahtumaan. Henkilöhahmot tulevat tutuiksi tarinan edetessä, tiedonmurusia ripotellaan matkan varrelle hiljalleen.

Vaikka Mary Kubican Pretty Baby – Kuinka pitkälle olet valmis menemään ei ole täyden kympin psykologinen trilleri, ei tämä myöskään saa minulta murskatuomiota. Luin kirjan loppuun Blogistanian kesälukumaratonin aluksi, ahmin parisataa sivua hujauksessa. Psykologinen trilleri koukuttaa mutta ei tarjoa mitään järisyttäviä yllätyksiä. Mainiota maratonluettavaa kuitenkin.

Englanninkielinen alkuteos Pretty Baby, 2015.
Suomentanut Virpi Kuusela. Kustantaja HarperCollins, 2016. 400 sivua.

Päivitys 2.8.2016. Postiauto toi kotiovelleni paketillisen kirjoja HarperCollinsilta, mukana myös tämä Mary Kubican Pretty Baby. Koska olin tämän juuri pari viikkoa sitten lukenut ja kirja on vielä varsin tuoreessa muistissa, en ala heti lukea tätä uudelleen. Kiitos arvostelukappaleesta HarperCollinsille!