img_20160611_221055.jpg

John Burley työskenteli nuorempana palomies-sairaankuljettajana Marylandissa. Sitten hän jatkoi yliopisto-opintojaan, ja valmistuttuaan ensihoitolääketieteen erikoislääkäriksi hän muutti Kaliforniaan. Lääkärityönsä ohessa John Burley on kirjoittanut kaksi romaania, Missä armoa ei tunneta ilmestyi Yhdysvalloissa vuonna 2013 ja tämä hänen toinen trillerinsä Unohduksen tyyssija julkaistiin pari vuotta myöhemmin. Minulle Burley on uusi tuttavuus, mutta tutustun mielelläni uusiin kirjailijoihin ja pidän erityisesti psykologisista trillereistä.

Kirjan tapahtumapaikkana toimii Menakerin psykiatrinen aluesairaala, lähellä Baltimoren kaupunkia. Sairaalassa hoidetaan vaikeimpia tapauksia, jotka ovat liian sairaita vapautettavaksi yhteiskuntaan tai jotka on ohjattu hoitoon oikeusjärjestelmän kautta. Sairaalan potilaat ovat niin vaikeasti psyykkisesti sairaita, että he eivät koskaan palaa entiseen elämäänsä. Menakerin sairaala on kirous, pakopaikka, vankila, välttämättömyys, painajainen, pelastus.

Menakerin sairaalassa työskentelevä psykiatri Lise Shields saa uuden potilaan, Jasonin. Miehen paperit eivät kuitenkaan saavu, eikä Lise saa poikkeuksellisesti mitään taustatietoja uudesta potilaastaan. Sairaalan ylilääkäri on omituisen vaitonainen asiasta, ja Lise saa nyhdettyä ylilääkäristä irti ainoastaan pieniä tiedonmurusia. Ja pian Lise huomaa kahden pukumiehen seuraavan häntä.

Unohduksen tyyssijan ensimmäinen osa rakentuu pitkälti psykiatrin ja hänen uuden potilaansa välisistä keskusteluista. John Burleyn ripottelemista pienistä vihjeistä aloin jo aavistella kirjan toisessa osassa tulevia paljastuksia. Ja myönnän, että tässä vaiheessa olin jopa pettynyt. Vajaa puolet kirjasta luettu, henkilöhahmot ihan mielenkiintoisia mutta jännitys laimeahkoa.

Mutta sitten alkaa tapahtua. Unohduksen tyyssijasta kehkeytyy kunnon pakojännäri, täynnä takaa-ajon nostattamaa paniikkia ja pelkoa. Kirjailijalla on niin kiire juoksuttaa henkilöhahmojaan ympäriinsä, että tekstiin on päässyt pujahtamaan muutamia epäjohdonmukaisuuksia, mutta vauhdista ja jännityksestä hurmaantuneet lukijat antavat ne varmaankin anteeksi. Nykypäivän tapahtumien ohessa muistellaan menneitä, ja päähenkilö saa lisää syvyyttä.

John Burleyn Unohduksen tyyssija on ihan kelvollinen jännäri. Minä kuitenkin pidän paljon enemmän hiipivästä, hyytävästä jännityksestä kuin tällaisesta rähinästä ja melskeestä. Kirjan loppu on mainio, ja vaikka mylläkän tiimellyksessä iskisi uupumus, suosittelen lukemaan kirjan loppuun saakka.

Kiitos arvostelukappaleesta HarperCollinsille!

Englanninkielinen alkuteos The Forgetting Place, 2015.
Suomentanut Päivi Paju. Kustantaja HarperCollins, 2016. 368 sivua.