img_20160609_162353.jpg

Kirja-alalla työskentelevä kahden pienen lapsen äiti Ina Westman on kirjoittanut esikoisromaaninsa synnytykseen ja äitiyteen liittyvistä ongelmista ja odotuksista. Kun elämä ei aina menekään kuten oppikirjoissa. Kirja perustuu osaksi Ina Westmanin omiin kokemuksiin, Westman kertoo kirjoittamisen toimineen hänelle terapiana.

Yksi ihminen sai palkkaa siitä, että vahti hänen lastaan, että se selviäisi ja jäisi henkiin. Se oli ihmeellistä. Sellaiseen oli vielä varaa, vaikka kaikki muu lopetettiin, vähennettiin ja leikattiin pois. Hän makasi täällä runneltuna ja leikattuna, kivusta liikuntakyvyttömänä mutta pystyi luottamaan siihen, että tuntematon hoitaja hoiti hänen lastaan niin että vastasyntyneellä olisi turvallinen ja hyvä olla ilman äitiä kylmässä yksinäisessä sängyssään. Hän ei tiennyt miten voisi kiittää tätä tuntematonta hoitajaa. Hän jäisi kiitollisuudenvelkaan koko loppuelämäkseen.

Syliin on episodiromaani, jossa seuraillaan monen naisen tarinoita. Yksi äiti on melkein menettänyt vauvansa ja nyt sairaalasta kotiuduttuaan vahtii herkeämättä pientä myttyä. On iäkkäämpi äiti, joka on ehtinyt haudata lapsihaaveensa, kunnes hän saakin vanhoilla päivillään vielä pienen ihmeen syliinsä. Yksi suree toistuvia keskenmenojaan ja lapsettomuuttaan, toinen väsyy suurperheen pyörittämiseen.

Romaanin päähenkilöinä ovat Iida ja Maija sekä heidän perheensä ja ystävänsä. Iida ja Maija ovat tavanneet toisensa Naistenklinikan vaikeiden raskauksien osastolla. Molempien vauvat ovat lopulta syntyneet onnellisesti ja terveinä. Mutta ensin lapsia toivoo enemmän kuin mitään muuta ja sitten toivoo, että ne vain nukkuisivat. Ja väsyneen vauvavuoden keskellä Iida huomaa yhtäkkiä olevansa jälleen raskaana.

Yö yön perään hän vaeltaa huoneesta toiseen, kanniskelee naama vääristyneenä huutavaa vauvaa, ajattelee että ihan pian heittää sen seinään, tai itsensä tai molemmat parvekkeelta alas, mutta kesken askeleen tapahtuu aina yhtä ennakoimaton ihme: hiljaisuus. Vauva nukkuu hänen sylissään suloista, tuhisevaa, viatonta unta, kuin mikään ei olisi koskaan huonosti ollutkaan. Sitten hän rakastaa sitä taas enemmän kuin mitään muuta.

Aluksi vierastin episodiromaanin rakennetta. Kohtauksesta hypitään toiseen, ihmiset ja ajanjaksot vaihtuvat. Hyvin nopeasti kuitenkin totuin ja jopa ihastuin Westmanin kerrontaan. Välähdys yhdestä väsyneestä äidistä vauva sylissään, sitten kurkistus toisen äidin vaikeaan odotukseen. Westman on parhaimmillaan tajunnanvirtamaisissa kohtauksissa, tirkistellessään naisten viiltäviä ajatuksia ja vahvoja tunteita, eikä ehkä niinkään dialogeissa.

Vaikka Syliin-romaanin keskiössä on äidit ja vauvat, kirjassa on myös monia muita tärkeitä teemoja. On nelivuotiaan lapsen ajatuksia uudesta pienestä pikkusisaruksestaan, on syrjähyppyjä ja avioeroja, on jopa sotaa ja sotalapsia. Eikä Syliin ole pelkästään äideille kirjoitettu romaani, vaan suosittelen tätä yhtä lailla ystävänsä väsymystä vähättelevälle lapsettomalle ja vaimonsa pelkoja kummastelevalle miehelle.

– Tiedätkö ne kuvat ydinpommin jälkeen, Monica sanoi hetken hiljaisuuden jälkeen. – Ne, joissa ihmisistä on jäänyt vain varjo katuun. Mulla on sellanen olo. Sofian varjo on mun sylissäni koko ajan. Tunnen sen tiheän hengityksen ja sen pienen sydämen lyönnit. Mutta mun syli on aina ihan tyhjä. Siinä ei ole ketään enkä tiedä miten ja milloin se tapahtu ja minne mun vauva on viety.

Ina Westmanin Syliin on koskettava ja pysäyttävä romaani naisista, joiden äitiys ei mene ihan putkeen. Meistä tavallisista naisista. Westman ei kaunistele eikä silottele, vaan asiat kerrotaan sellaisina kuin ne ovat. Väkevä teksti tulee lukijan iholle ja kostuttaa silmäkulmat. Ja kaiken sen surun, väsymyksen, pelon ja ahdistuksen keskelle mahtuu myös onnen hetkiä.

Kiitos arvostelukappaleesta Kosmokselle!

Julkaistu vuonna 2016.
Kustantaja Kosmos. 208 sivua.
Kannen suunnitellut Emmi Kyytsönen.