dekkariviikko_kesa2016

Marika Oksa haastoi Oksan hyllyltä -blogissaan kaikki osallistumaan Dekkariviikkoon 6.-12.6.2016. Minulle joka viikko on dekkariviikko, joten ilmoittauduin heti innokkaana mukaan Marikan ideoimaan teemaviikkoon. En valitettavasti pääse itse osallistumaan Kouvolan dekkaripäiville 10.-11.6., mutta onneksi voin olla hengessä mukana näin blogini kautta dekkariviikon merkeissä.

Olen alkanut kirjoitella kirjajuttuja nettiin jo vuonna 2004, ja tänne WordPressin puolelle Luetut.net hyppäsi alkuvuodesta 2016. Täällä dekkari on avainsanoistani eniten käytetyin, mutta myös ennen WordPressiin siirtymistä dekkarit ovat olleet minulle lähes jokaviikkoista seuraa. Agatha Christiesta tämä dekkarivillitykseni alkoi monta vuotta sitten, enkä minä vieläkään ole kyllästynyt dekkareihin.

Dekkareissa minua viehättää jännityksen ja juonikoukkujen lisäksi ihmiset ja ihmisten väliset suhteet. Pelkillä murhilla minua ei kauaa koukuteta, jos henkilöhahmot ovat ohuita ja juonenkuljetus ontuu. Hyvä rikosromaani pitää lukijan tiukasti otteessaan ensimmäiseltä sivulta viimeiselle saakka. Loppuratkaisu ei saa olla liian ennalta arvattava mutta ei myöskään epäuskottava.

En ole malttanut jemmailla dekkariarvosteluja julkaistavaksi vasta dekkariviikolla, vaan päätin omalta osaltani osallistua dekkariviikkoon listaamalla parhaat lukemani dekkarit alkuvuodelta 2016. Pyrin ottamaan listalleni mukaan vain puhtaat rikosromaanit ja jätin pois esimerkiksi psykologiset trillerit. Kirjat eivät ole listalla paremmuusjärjestyksessä, enkä halunnut karsia listaa rajusti, vaan kelpuutin mukaan peräti kuusi dekkaria. Tervetuloa nappaamaan dekkarivinkit vaikkapa kesälomaa varten!

alkuvuoden 2016 parhaat dekkarit

Arnaldur Indriðason: Varjojen kujat

Islantilainen Arnaldur Indriðason on jättänyt ainakin hetkeksi Erlendur-dekkarisarjan syrjään ja kirjoittaa tällä kertaa Konráðista, eläköityneestä poliisista. Konráð alkaa aikansa kuluksi autella erään vanhuksen kuoleman tutkinnassa. Vanhukselta löytyy lehtileikkeitä vuodelta 1944, jolloin nuori nainen oli kuristettu Reykjavikissa. Arnaldur Indriðason on mielestäni parhaimmillaan kuljettaessaan rinnakkain kahta tarinaa, ja tälläkin kertaa ollaan sekä nykyajassa että toisen maailmansodan aikaisessa Islannissa. Rauhallinen ja surumielinen tarina ihmisistä, ilman hyytävää jännitystä ja väkivallalla mässäilyä.
(11.1.2016 julkaistu postaus)

Viveca Sten: Juhannusmurha

Ruotsalaisen Viveca Stenin Sandhamn-sarja ei mielestäni aiemmin ole ollut mikään hääppöinen, mutta viimeisimmästä Juhannusmurhasta pidin todella. Sandhamn täyttyy juhannusta juhlivasta nuorisosta, ja Nora Lindenin juhannus saa järkyttävän käänteen, kun hänen miesystävänsä neljätoistavuotias tytär ei palaakaan takaisin kotiintuloaikaan. Helppolukuinen dekkari jonka juoni vie mukanaan ja viihdyttää. Suosittelen luettavaksi meren rannalla juhannuksena.
(6.3.2016 julkaistu postaus)

Alan Bradley: Filminauha kohtalon käsissä

Kanadalaisen Alan Bradleyn dekkarit sijoittuvat 1950-luvun Englantiin, jossa murhamysteerejä ratkoo hurmaava yksitoistavuotias Flavia de Luce. Teräväpäisen harrastelijasalapoliisin älynystyrät joutuvat taas töihin, kun filmiryhmä ja kyläläiset jäävät lumimyräkän takia mottiin kartanoon ja yksi löytyy kuolleena. Murhasta huolimatta dekkarin tunnelma pysyy kepeänä ja riemastuttavan humoristisena. Jokaisen kirjan myötä ihastun entistä enemmän Flaviaan.
(26.3.2016 julkaistu postaus)

Samuel Bjørk: Minä matkustan yksin

Norjalaisen Samuel Bjørkin Minä matkustan yksin lienee yksi alkuvuoden hypetetyimmistä dekkareista. Eikä suotta. Bjørkin esikoisdekkari alkaa hyytävästi, kun metsästä löytyy kuolleena kuusivuotias tyttö puettuna nukenvaatteisiin ja kaulassaan lappu: ”Minä matkustan yksin.” Eivätkä kuolemat jää tähän, vaan Holger Munch ja Mia Krüger saavat tehdä tosissaan töitä jahdatessaan murhaajaa. Psykologista jännitystä, terävää ihmiskuvausta. Bjørk punoo tarinaansa taitavasti, tiukasti lukijansa koukuttaen.
(4.4.2016 julkaistu postaus)

Arttu Tuominen: Murtumispiste

Porilaisen Arttu Tuomisen Murtumispiste löytyy luonnollisesti alkuvuoden parhaat dekkarit -listaltani. Esikoisromaanillaan minut ällikällä lyönyt Tuominen tarjoilee jälleen kerran sujuvaa juonenkuljetusta sekä särmikkäitä ja kiinnostavia henkilöhahmoja. Huumoria ja jännitystä. En yleensä erityisemmin välitä lukea järjestäytyneestä rikollisuudesta ja rikollisjengeistä, mutta Tuominen on onnistunut kirjoittamaan minulle vastenmielisestä aiheesta vetävän rikosromaanin. Viisisataasivuiseen dekkariin ei mahdu tylsiä hetkiä, vaan juoni pitää tiukasti otteessaan, kääntyilee ja yllättää.
(7.4.2016 julkaistu postaus)

Nele Neuhaus: Lumikin on kuoltava

Saksalainen Nele Neuhaus on tällä hetkellä kotimaansa myydyin rikoskirjailija. Hänen kansainvälinen läpimurtoromaaninsa Lumikin on kuoltava on neljäs osa Hofheimin poliisin väkivaltarikosyksiköstä kertovasta dekkarisarjasta mutta vasta ensimmäinen suomennettu. Kadonneita tyttöjä ja piiloteltuja salaisuuksia pikkukylässä. Päähenkilöt ovat miellyttäviä, kerronta sujuvaa, juonenkäänteet koukuttavat. Jännitystä rakennetaan taitavasti kyläyhteisön ihmisten ja salaisuuksien kautta.
(18.5.2016 julkaistu postaus)

Päivitys 27.12.2016. Alkuvuoden 2016 parhaat dekkarit saivat jatkoa, listasin nyt nimittäin myös Loppuvuoden 2016 parhaat dekkarit.