img_20160510_173834.jpg

Cornelia ”Nele” Neuhaus on Saksan tämän hetken myydyin rikoskirjailija, ja hänen dekkareitaan on käännetty usealle kielelle. Lumikin on kuoltava on hänen kansainvälinen läpimurtoromaaninsa. Neljäs osa Hofheimin poliisin väkivaltarikosyksiköstä kertovasta dekkarisarjasta mutta vasta ensimmäinen suomennettu. Päähenkilöinä kirjasarjassa häärivät rikoskomisario Pia Kirchhoff ja hänen esimiehensä rikosylikomisario Oliver von Bodenstein.

Vuosia sitten kaksi 17-vuotiasta tyttöä katosi pienestä saksalaiskylästä. Lauraa ja Lumikiksi kutsuttua Stefanieta ei koskaan löydetty, mutta Tobias Sartorius tuomittiin murhista aihetodisteiden perusteella. Nyt Tobias on kymmenen vuoden vankilatuomionsa istunut ja kylään palatessaan saa vihamielisen vastaanoton. Kun Tobiaksen äiti putoaa sillalta alas liikenteen sekaan, kyläyhteisö päättää yksimielisesti salata tönäisijän henkilöllisyyden. Ja sitten historia näyttää toistavan itseään, jälleen yksi tyttö katoaa.

Lumikin on kuoltava on napakymppi! Muutaman keskinkertaisemman, vaisumman jännärin jälkeen oli ihanaa päästä uppoutumaan näin tasokkaaseen dekkariin. Koko 558-sivuisen matkan ajan dekkari pysyy hyvin kasassa. Päähenkilöt ovat miellyttäviä, kerronta on sujuvaa, juonenkäänteet koukuttavat. Neuhaus ei mässäile raakuuksilla, vaan jännitystä rakennetaan taitavasti kyläyhteisön ihmisten ja salaisuuksien kautta.

Niin mainio dekkari kuin tämä onkin, löysin kirjasta myös pientä nillittämisen aihetta. Ihmiseen viitattiin välillä se-sanalla, ja kun taas seuraavassa lauseessa käytettiin hän-sanaa, korvaani särähti epälooginen se-sanan käyttö. Ja niin hyvin kuin kirjan matkassa viihdyinkin, jälkikäteen ajatellen kerrontaa olisi voinut hieman tiivistää ja nopeuttaa. Erityisesti kirjan lopputapahtumat tuntuvat turhan venytetyiltä.

Saksankielinen alkuteos Schneewittchen muss sterben, 2010.
Suomentanut Veera Kaski. Kustantaja WSOY, 2016. 558 sivua.