IMG_20160503_201930

Kokeilu on ruotsalaisen Catrine Tollströmin esikoisromaani. Psykologiseksi trilleriksi mainostettu. Aiemmin oppilaanohjaajana työskennellyt Tollström on romaania kirjoittaessaan kuulemma hyödyntänyt opintojaan käyttäytymistieteiden alalta.

Ruotsin television uusin tosi-tv-ohjelma on yhdistelmä Selviytyjiä, Hurjaa muodonmuutosta ja Paratiisihotellia. Palawun paratiisisaaren eteläpuolella majailee kilpailijaryhmä nälkiintyneenä ja likaisena, kun taas saaren toisella puolella on luksushotelli, jonne voittaja pääsee nauttimaan ylellisestä elämästä ja täydellisestä muodonmuutoksesta. Tiukan kuvausaikataulun kanssa kamppaileva Etelä-Palawun tuotantoryhmä saa lisää murheita, kun satelliittipuhelin hajoaa ja yhteydet ulkomaailmaan katkeavat. Joku sabotoi sähköaggregaattia, eikä venettä löydy mistään. Ja sitten helvetti pääsee valloilleen. Tässä kuolettavassa pelissä ei voi luottaa keneenkään muuhun kuin itseensä.

Minun on pakko antaa kirjailijalle sapiskaa. Kokeilun henkilöhahmot ovat nimittäin ärsyttävän stereotyyppisiä. Lihaksikas mies kuvittelee itserakkaasti olevansa lahja maailman naisille. Isotissinen blondi on tietysti kuuluisuudesta haaveileva aivoton idiootti. Vasemmistoaktivisti on vihainen ja kärkevä. Huh. Tosi-tv on genre, johon varmasti kuuluu tietyt stereotypiat ja kärjistykset, mutta kun kirjasta ei löydy yhtään kivaa ja sympaattista henkilöhahmoa. Kirjan edetessä ihmisistä löytyy sentään vähän uusiakin puolia, mutta kaikki tyypit jäävät silti ohuiksi kuin paperinuket.

Lisää miinuksia annan tekstin kömpelyydestä. Tekstiin on pujahtanut asiavirheitä, kieli on paikoitellen tönkköä, eikä kerronta solju eteenpäin niin sujuvasti kuin lukijana toivoisin. Jopa jännittävimmät kohtaukset ovat ihmeen latteita. Tosiasiat vain todetaan tunteettoman rauhallisesti, ja henkilöt toimivat epänormaalin kylmäpäisesti vaaratilanteissa.

Kun unohtaa kliseisyyden, väkinäisyyden ja epäuskottavuuden, on Kokeilu oikeastaan ihan kelvollinen trilleri. Juonessa on imua, eikä tarina etene ennalta arvattavasti. Ikävä kyllä vetävä juoni kärsii kehnosta toteutuksesta, eikä Kokeilu pääse lähellekään A-luokan trillereitä.

Ruotsinkielinen alkuteos Experimentet, 2015.
Suomentanut Pirjo Lintuniemi. Kustantaja HarperCollins Nordic, 2016. 384 sivua.