PicsArt_04-13-05.16.04

Luetut.netiä kauemmin seurailleet tietänevät, että olen tunnustautunut Karin Slaughter -faniksi. Eipä siis liene yllätys, että Slaughterin Kultakutri, sinisilmä päätyi lukulistalleni. Tämä psykologinen trillerinovelli sai tosin odotella pari kuukautta lukuvuoroaan tabletissani. Kultakutri, sinisilmä on nimittäin novelli ajasta ennen romaania Kaunokaiset. Halusin säästellä novellia ja odotella romaanin ilmestymistä, niin pääsisin lukemaan nämä molemmat peräkkäin.

Maanantai 4.3.1991, Athens, Georgia. Julia Carroll on huolissaan. Viisi viikkoa aiemmin Beatrice Oliver oli kadonnut. Beatrice oli 19-vuotias, vaaleatukkainen ja sinisilmäinen, yliopisto-opiskelija, kaunis. Aivan kuten Julia. Ja sitten katoaa koditon Mona. Julia päättää selvitellä katoamistapauksia ja suunnittelee kirjoittavansa aiheesta artikkelin yliopiston lehteen.

Onneksi tiesin jo etukäteen, että Kultakutri, sinisilmä ei ole Sara Linton & Will Trent -dekkari, joten minun ei tarvinnut sen suhteen pettyä. Ja vaikka en tämän lyhyen novellin perusteella erityisemmin ihastunut Julia Carrolliin, oli virkistävää lukea Slaughterilta välillä muutakin kuin Sara Lintonin ja Will Trentin tarinaa.

Kultakutri, sinisilmä on vajaa 60-sivuinen novelli. Ja siinä onkin sen suurin ongelma. Kun tarina pääsee kunnolla vauhtiin, se jo loppuukin. En oikeastaan ihan ymmärrä, miksi Slaughter on edes kirjoittanut tämän novellin. Mikäli tämä toimii alkutahtina Kaunokaiset-romaanille, tätähän olisi voinut lyhentää ja lätkäistä Kaunokaiset-romaanin alkuun prologiksi. Nämä single-novellit tai ”sinkut” tuntuvat kuitenkin olevan tällä hetkellä muotia rapakon takana, ja Karin Slaughterin lisäksi näitä ovat tehtailleet muun muassa sellaiset tunnetut nimet kuin John Grisham, Diana Gabaldon, Patricia Cornwell ja Dean Koontz.

Vaikka Slaughterin Kultakutri, sinisilmä on mielestäni liian lyhyt (ja prologiksi liian pitkä), ei tämä suinkaan ihan huono ollut. Sen verran nopeaan tahtiin ahmaisin tämän, koukuttuneena ja viihtyen. Lukija aavistelee, mitä tulee tapahtumaan, ja seuraa matkaa jännittyneenä. Ja kun Kultakutri, sinisilmä on luettu, tästä on hyvä jatkaa Kaunokaiset-trillerin kanssa.

Englanninkielinen alkuteos Blonde Hair, Blue Eyes, 2015.
Suomentanut Anna Pertola. Kustantaja HarperCollins Nordic, 2016. 58 sivua.