IMG_20160327_181215

Ylikomisario Vera Stanhope ja hänen alaisensa Joe Ashworth sekä Holly Clarke saavat taas tutkittavakseen kimurantin tapauksen. Maalaiskartanoon talonvahdiksi pestattu nuori mies löydetään kuolleena. Pian löytyy toinenkin ruumis. Uhreja ei aluksi tunnu yhdistävän muu kuin intohimoinen yöperhosharrastus. Veran, Joen ja Hollyn tonkiessa asioita kyläyhteisön salaisuudet alkavat kuitenkin paljastua.

Ann Cleevesin Vera-dekkarit eivät ole nousseet aivan samanlaisiksi suosikeikseni kuin Shetlanti-sarja. Vera-dekkaria lukiessani ikävöin aina Cleevesin Shetlandinsaarien skandinaavista, karua miljöötä. Mutta kelpo dekkareita nämäkin ovat olleet, ja Vera Stanhope on sympaattinen päähenkilö. Hompsuinen ja ylipainoinen. Työlleen omistautunut. Yksinäinen ja melankolinen. Inhimillinen.

Tällä kertaa oman viehätyksensä tarinaan tuo ihastuttavan kyläyhteisön lisäksi murhattuja miehiä yhdistävä perhosharrastus. Ja nimenomaan yöperhosten keräily. Toinen uhreista oli tutkinut ilmastonmuutosta ja sen myötä kiinnostunut erityisesti mikroperhosista, joiden tunnistaminen on hankalaa. Toista uhria taas kiehtoi enemmänkin perhosten valokuvaus, hän otti upeita lähikuvia perhosista. En muista ennen törmänneeni dekkariin, jossa (yö)perhosilla olisi näin iso rooli tarinasta.

Yöperhoset on kenties paras tähän mennessä suomennetuista Vera-dekkareista. Edeltäjiensä tavoin kerronta on sujuvaa. Poliisit löytävät koko ajan uusia johtolankoja ja saavat vihjeitä. Enkä minä arvannut syyllistä ennen Veraa.

Englanninkielinen alkuteos The Moth Catcher, 2015.
Suomentanut Annukka Kolehmainen. Kustantaja Karisto, 2016. 333 sivua.

Yle TV1 esittää parhaillaan lauantai- ja sunnuntai-illoissa Vera Stanhope tutkii -dekkarisarjan uusia jaksoja, jotka ovat katsottavissa myös Yle Areenassa.