IMG_20160226_122438

Vuosi sitten ilmestyi suomeksi Danny Katz -sarjan aloitusosa, Varjopoika, joka oli ihan vetävä trilleri mutta ei kuitenkaan yhdessä illassa ahmittavaa kamaa. Danny Katz ei jättänyt kovinkaan kummoista muistijälkeä päähäni, mutta nyt Dannylla on toinen mahdollisuus tehdä vaikutus minuun. Dekkarisarjasta on nimittäin julkaistu toinen osa, Siat.

Danny Katzin suomalaistaustainen ystävä Jorma Hedlund oli vuosi sitten päättänyt lopettaa rikolliset puuhat, mutta nyt hänelle tarjoutuu houkutteleva tilaisuus arvokuljetusryöstöön. Keikka ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Jorman pakoillessa poliisia toisaalla Danny Katz yrittää selvitellä, mitä hänen toiselle ystävälleen on tapahtunut. Ramónin kuolema näyttää itsemurhalta, mutta Danny ei usko vanhan kaverinsa tappaneen itseään.

Danny Katzin matkassa jouduin poistumaan omalta mukavuusalueeltani ja sukeltamaan iljettävän alamaailman koukeroihin. Huumediilereitä ja narkkareita, pornoelokuvia ja prostituutiota, ihmiskauppaa. Enkä päässyt inhostani eroon koko kirjan aikana. Järjestäytynyt rikollisuus vain on minulle aihealue, josta en oikein välittäisi lukea. Näissä dekkareissa elämä on aina niin kovaa ja naiset huonossa asemassa – yksi rahoittaa huumeriippuvuuttaan prostituutiolla, toinen on päätynyt prostituoiduksi ihmiskaupan uhrina.

Jos ei oteta huomioon vastenmielistä aihealuetta, dekkari itsessään toimii hyvin. Luvut ovat lyhyitä ja kerronta tiivistä. Carl-Johan Vallgren tuntuu tietävän, mistä kirjoittaa, ja hallitsee aiheen hyvin. Tarina pysyy kasassa eikä rönsyile sivupoluille.

Todennäköisesti minun ja Danny Katzin tiet erkanevat tässä kohtaa. Varjopoika ja Siat luettuna, eikä kumpikaan erityisemmin ilahduttanut minua. Danny Katz herättää minussa pikemminkin vihastusta kuin ihastusta, enkä toisenkaan kirjan myötä saanut kunnolla otetta Dannyn persoonasta.

Ruotsinkielinen alkuteos Svinen, 2015.
Suomentanut Maija Kauhanen. Kustantaja Otava, 2016. 347 sivua.