IMG_20160125_234643

Martina saa tarpeekseen kurjasta työstään hotellisiivoojana. Kaiken lisäksi hän huomaa olevansa asunnoton. Martina tapaa sattumalta vanhan ystävänsä Tessanin, joka houkuttelee Martinan mukaan Glimmenäsin kartanoon. Tessan työskentelee kartanossa iäkkään Florence Wendmanin taloudenhoitajana. Florence on jämähtänyt vuoteen 1943, ja niinpä nuoret pukeutuvat 40-luvun vaatteisiin, leikkivät mukana Florencen mielikuvitusmaailmassa. Florence tarjoaa nuorille katon pään päälle ja taskurahaa, kartanossa nuorilla on kaikki hyvin. Mutta sitten eräs kyläilijä keikauttaa kaiken päälaelleen.

Olen nelisen vuotta sitten lukenut Marie Hermansonin Laakson ja toivoin tämän toisen suomennoksen nimeltä Hämäränmaa olevan yhtä makoisa trilleri. Nämä ovat kuitenkin loppujen lopuksi aika erilaiset jännärit, mutta enpä kuitenkaan ole pettynyt. Laakso tarjoili hyytävää, klaustrofobista jännitystä, kun sen sijaan Hämäränmaa on kevyttä psykologista jännitystä. Hämäränmaan jännite muodostuu painostavasta, odottavasta tunnelmasta, ei niinkään suoranaisesta pelosta ja kauhusta.

Erityisen mielissäni olin Marie Hermansonin nykyajan kuvauksesta. Miten nuoret joutuvat nykypäivänä elämään taloudellisesti epävarmassa tilanteessa, pätkätöiden kurimuksessa, stressaten vuokranmaksusta. Ja miten turvallinen olo nuorille tuleekaan, kun iäkäs rouva tarjoaa heille asunnon ja ylläpidon. Ränsistynyt kartano ja back to the forties ei kuulosta ollenkaan hullummalta, jos toisena vaihtoehtona on asunnottomuus ja rahattomuus.

Hämäränmaa ei aivan vedä vertoja aiemmin suomennetulle Laaksolle, mutta kovasti pidin tästäkin. Olisin viihtynyt Hämäränmaassa pidemmänkin matkan kuin vain 299 sivua. Toivottavasti Marie Hermansonin tuotantoa suomennetaan lisää!

Ruotsinkielinen alkuteos Skymningslandet, 2014.
Suomentanut Jaana Nikula. Kustantaja Like Kustannus, 2015. 299 sivua.