IMG_20160112_180058

Peak Districtin luonnonsuojelualueen nummilla raivoaa lukuisia tulipaloja, ja palomiehet taistelevat liekkejä vastaan yötä päivää. Yllättäen sammuttajat löytävät nummelta maahan piilotettuina takin, repun ja muuta tavaraa, jotka kuuluvat pari vuotta sitten kadonneelle pariskunnalle. Samaan aikaan tulen uhkaamassa autioituneessa Light House -pubissa tapahtuu murha.

Nummi palaa on kahdeksas suomennettu Peak District -dekkari. Pääosissa ovat taas tutut rikosylikonstaapelit Ben Cooper ja Diane Fry. Dekkari jatkaa edeltäjiensä linjalla – Stephen Boothin vuolassanaisen kuvailun ohessa rikostutkimukset etenevät hiljalleen. Tutkinta ei tälläkään kertaa ole helpoimmasta päästä, ja Ben Cooperin yksityiselämä on suurten mullistusten kourissa. Dekkari on aika kesyä kamaa, sopii siis hyvin myös kovempia dekkareita vältteleville.

Luin peräkkäin kaksi viime syksynä suomeksi ilmestynyttä kustantamo Blue Moonin dekkaria. Sekä Arnaldur Indriðason että Stephen Booth eivät mässäile raakuuksilla, ja kumpikin on taitava kuvailemaan ympäristöä, ihmisiä. Näistä kahdesta Arnaldur Indriðasonin Varjojen kujat vei kuitenkin voiton, ihan jo pelkästään tunnelmoinnin ja hienojen kuvauksien takia. Rauhallisten dekkarien ystäville suosittelen tutustumista kumpaankin kirjailijaan.

Englanninkielinen alkuteos Dead and Buried, 2012.
Suomentanut Raimo Salokangas. Kustantaja Blue Moon, 2015. 336 sivua.